donderdag 29 mei 2014

Het werkelijke gevaar van de Cumbre Vieja

Opiniestuk Primitivo Jerónimo Pérez

De naam 
Cumbre Vieja is een naam op de landkaart maar behoort niet tot het vocabulaire van de bewoners in dorpen zoals Montes de Luna, Las Manchas of Las Indias. De bewoners noemen het gebied El Monte, de berg. 
In het buitenland heeft La Palma juist zijn bekendheid te danken aan de Cumbre Vieja. Niet de rotstekeningen van de oorspronkelijke bewoners, niet de schoonheid van de natuur, of de helderheid van de sterrenhemel gaven het eiland zoveel bekendheid als de Cumbre Vieja.
Volgens wetenschappers en een groot aantal documentaires zal een eruptie van de Cumbre Vieja een 900 meter hoge vloedgolf veroorzaken die de Atlantische Oceaan zal oversteken met grote snelheid om vervolgens enorme schade aan te richten aan de oostkust van het Amerikaanse continent.Benfield, een Amerikaanse verzekeringsmaatschappij, heeft berekend dat alleen al aan de oostkust van Amerika, en Caribische Eilanden de vloedgolf grote gevolgen zal hebben voor meer dan 100 miljoen personen wanneer de vloedgolf met een hoogte van 70 meter de kust zal bereiken.

Over de mogelijke gevolgen van de vloedgolf zijn zelfs een aantal boeken verschenen. Een sensationele theorie die echter niets te maken heeft met het werkelijke gevaar dat te duchten valt van de Cumbre Vieja. Veel groter is het gevaar voor bosbrand.


De Cumbre Vieja is sinds 1987 een beschermd natuurpark. Vanaf dit jaar zijn de landbouwgronden verlaten die werden gebruikt voor fruitbomen en groenvoer voor de geiten. De landbouw veldjes zijn overgroeid door pijnbomen. Deze pijnbomen produceren extreem brandbaar materiaal.


In de bergen van Puntagorda, Tijarafe en Garafia daarentegen is een uitgebreid net van waterleidingen aangelegd om landbouw veldjes van water te voorzien. Bos wegen maken het mogelijk om de meeste gebieden eenvoudig te kunnen bereiken. De berghellingen van het noordwesten herbergen de beste landbouwgronden van het eiland voor het verbouwen van druiven.

De Cumbre Vieja is beschermd bij wet, een prachtig gebied voor wandelaars maar produceert helemaal niets en heeft nauwelijks middel om een eventuele bosbrand te beschermen. De bewoners van de Cumbre Vieja weten dat een bosbrand in dit gebied praktisch onmogelijk te blussen zal zijn met de huidige middelen die er beschikbaar zijn. En ook weten ze dat een winter met overvloedige regen na een bosbrand een catastrofe teweeg kan brengen wanneer de kale aarde begint te schuiven.


Het gevaar van de Cumbre is niet een tsunami, zoals de geologen beweren. Het werkelijke gevaar wordt veroorzaakt door de onverantwoorde besluiten van onze politici op het eiland. Laten we hopen dat we ook de komende zomer weer door het oog van de naald kruipen.Verschenen in La Palma Ahora 
 
Foto: S.Wenning

3 opmerkingen:

  1. Hoe heet de heuvel op de voorgrond Siepko? Op de achtergrond links is de Montaña Rajada.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alleen de bewoners uit San Nicolas kunnen je antwoord geven op deze vraag. Op de Freytag en Berndt 1.30.000 staat geen naam aangegeven voor deze kleine vulkaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik was ook al gaan kijken Siepko maar op een 'vrijdag' valt er niets te beleven ;-)

    BeantwoordenVerwijderen