zondag 8 juni 2014

Manifestatie tegen proefboringen voor de kust van Lanzerote en Fuerteventura.

De bewoners van de Canarische eilanden zijn zaterdagmiddag massaal de straat opgegaan om te protesteren tegen de exploratieboring dat Repsol van plan is uit te gaan voeren voor de kust van Fuerteventura en Lanzerote.

Op La Palma hebben ongeveer 1500 personen in Santa Cruz de La Palma gedemonstreerd tegen de aangekondigde proef boringen door de oliemaatschappij Repsol, met toestemming van de Spaanse regering, voor de kust van Lanzerote en Fuerteventura.


De protestactie vond plaats om 18 uur op Canarische Eilanden en in enkele Spaanse steden. De demonstratie , waarbij zich geen ongeregeldheden voordeden, ging door de Calle Real tot op de Plaza de Espàña waar een manifest werd voorgelezen gericht aan de eiland regering en de Spaanse regering. 

In het manifest dat simultaan op alle Canarische Eilanden werd voorgelezen werd opgeroepen om het besluit om te gaan boren in Canarische wateren te herroepen en om een referendum te houden waarin de Canariers zelf kunnen besluiten over het wel of niet boren naar olie. In de door Repsol zelf gepresenteerde studie over de mogelijke gevolgen voor het milieu ontbreekt volgens de manifestanten een wetenschappelijke onderbouwing en feiten zouden vervalst zijn over de kansen van een ongeluk.

Ook het ministerie van milieu verklaart dat er geen negatieve gevolgen voor het milieu zijn om de drie proefboringen op 60 kilometer vanuit de kust te gaan plaatsvinden. Repsol wil twee of drie onderzoeken uitvoeren om te ontdekken of olieboringen in dit gebied winstgevend zullen zijn.
Bron: El Pais, La Palma Ahora

Geen opmerkingen:

Een reactie posten