maandag 20 oktober 2014

Reservaat voor haaien en roggen

Verzoek van Susu Rhodos voor een internationaal beschermingsprogramma voor haaien en roggen.

Rond de Canarische eilanden komen 86 verschillende soorten haaien en roggen voor zoals de ernstig bedreigde Squatina squatina en de hamerhaai. Haaien en roggen worden gevangen vanwege het vlees en de vinnen, maar ook voor het produceren van levertraan.

Haaien reproduceren zich pas op een leeftijd van 18 jaar en krijgen gemiddeld 3 nakomelingen. Dit maakt de haai kwetsbaar voor overbevissing. Meer dan 30 % van de populatie kraakbeenvissen bevindt zich in de gevarenzone om uit te sterven. 
Bescherming is noodzakelijk om de haaien en roggen die al langer dan 400 miljoen jaar in de oceaan zwemmen te beschermen.

De acht beschermde gebieden in de wereld voor haaien en roggen  bevinden zich in de Bahama's, de Malediven, de Marshalleilanden, Palau, Dominica, Tokelau, de Britse Maagdeneilanden en Honduras. Ook de Canarische Eilanden moeten een belangrijke rol gaan spelen in de bescherming van haar onderwaterleven.

We hebben de duikschool Casa de Buceo gevraagd om meer informatie over het eventuele gevaar van haaien voor badgasten. Kunnen we met zo`n reservaat nog wel veilig zwemmen in de oceaan rond La Palma?

Volgens duikmaster  Joost is de populatie haaien op dit moment erg klein rond de Canarische eilanden.Ondanks de met uitsterven bedreigde haai wordt er toch door Spaanse vissers op de rover van de oceaan gevist vanwege de haaienvinnen`.

Het gevaar voor haaien wordt volgens Joost enorm overdreven. ´De kans dat iemand wordt gedood door een slang is duizenden  malen groter dan dat er iemand wordt gebeten door een haai. Een haai is een roofdier en op jacht naar zeehonden en vissen maar niet ge├»nteresseerd in mensen die hij liever laat zwemmen`.

´Haaien staan bovenaan de voedselketen en door het uitmoorden van haaien komt het gehele ecosysteem in gevaar. Het is om deze reden belangrijk om de haai te beschermen`.

Bron: La Palma ahora. Foto: Wikipedia. Casa de Buceo De engelhaai komt voor in de Atlantische Oceaan rond de Canarische Eilanden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten